browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Dålig andedräkt? Din tandläkare kan hjälpa dig!

3469297-woman-eating-candyVi älskar snask, godis och bakverk, men vi älskar även våra tänder. Det viktigt att man sköter sin munhälsa och därför kan det vara bra att ta del av våra tips som är specifikt anpassade för oss som älskar sötsaker.

Min tandläkare har alltid sagt att bästa när man borstar sina tänder är att använda en tandkräm som har rikligt med fluor och att man ska vara noga så att man får bort alla synliga beläggningar. Men ett annat tips är att dagligen använda tandtråd för att få bort gamla matrester och annat som fastnar mellan tänderna. Vidare bör understrykas att munhygienen påverkas av våra matvanor, vilket gör att vi som äter mycket socker i vår kost oftare drabbas av plack och tandsten vilket i sin tur har en negativ inverkan på vår munhälsa och andedräkt.

Blunda inte för goda råd

Min tandläkareVad många inte vet om är att munhygienen även påverkas av hur vi lever våra liv. Till exempel har uppkomsten av dålig andedräkt fler olika orsaker som man kanske inte reflekterar över så som genom stress vilket kan orsaka muntorrhet vilket vanligtvis resulterar i en unken doft från munnen. Det bästa man kan göra för att hålla munhålan fräsch mellan tandborstningarna är att använda fluorprodukter så som fluortuggummi eller tabletter och vara noga med att rensa mellan tänderna efter en måltid för att ta bort matrester. Man kan även undvika dålig andedräkt genom att undvika att använda vissa råvaror i sin kost och de som har den största inverkan på munhygienen är mejeriprodukter, starka kryddor och broccoli. Sen ska man självklart avstå från att röka cigaretter och cigarrer vilka är förödande för både tandköttet och tänderna då långvarigt bruk kan leda till förruttnelse som i sin tur leder till tandlossning och kan i värsta fall även förstöra käkbenet. Så om du är rökare och vill veta mer om vilken skada röken gör kan du konsultera din tandläkare och få hjälp att sluta med din ovana. Tro det eller ej, men hel en chokladkaka eller gräddbakelse orsakar mindre skada på dina tänder än vad ett bloss på en cigarett gör.