browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hur mår dina tänder

Lakritsstänger, chokladkakor, sura nappar, snabba bilar och mycket, mycket mer, för listan på godis kan göras mycket lång. Men hur mår våra tänder och kroppar?

Att själen mår bra av godis och sötsaker är något som de flesta kan hålla med om. Då måste detta betyda att vi i Sverige ha de lyckligaste själarna för vi är nämligen det land i världen som äter mest lösgodis. Men hur är det med våra tänder och våra kroppar om de får för mycket av det goda? Jo, det är inte speciellt bra. Och det är mycket som påverkar om vi kommer bli sjuka, få hål i tänderna eller om vi har svårare att bryta denna dåliga trend med att äta mycket sött.

Minskning karies, ökning frätskador

Enligt studier så ska karies ha minskat bland unga människor, medan frätskador ska ha ökat. Detta beror på att barn i större utsträckning äter mer läsk och sötsaker som fräter på tänderna. Här ligger det mycket på föräldrarnas ansvar att barnen skaffar sig en god tandhälsa då denna hälsa påverkas av tidigare vanor. En god kost och att barnen borstar tänderna och besöker tandläkaren är viktiga delar för en fin mun som ska hålla livet ut.

Glöm inte tandläkaren

Distriktstandvården kan tandvård och ser till så dina tänder håller sig fräscha så du kan äta en godisbit eller två någon gång ibland. När det kommer till tänder är det viktigt att du tar dina tänder och hela din mun på stort allvar. Du kan märka mycket sjukdomar bara genom att studera ditt tandkött och din tunga. Om det är så att du behöver mer specialisthjälp så är det viktigt att du vet att det finns bra hjälp att få. För glöm inte att dina tänder är viktiga och att de ska tjäna dig livet genom.