browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kanelbullens segertåg över världen

När det talas om svenska företeelser som har exporterats över världen handlar det framför allt om musik som ABBA och Icona Pop, jeansmärkena Acne och Nudie och en och annan skådespelare, inte minst hela familjen Skarsgård. Men i skymundan av dessa finns det andra företeelser som man numera kan hitta lite varstans. En sådan sak är kanelbullen, och till skillnad från köttbullarna har det den här gången väldigt lite med IKEA att göra.

Efter första världskriget, då många ingredienser hade ransonerats i Sverige, ökade plötsligt tillgången på livsmedel som mjöl och socker, och inte minst på olika kryddor, däribland kanel. Vid denna tid skapades kanelbullen, som förutom kanel även också kryddas med kardemumma. Det vanliga är att kanelen tillsätts i fyllningen, som i övrigt består av smör och socker, och att kardemumman tillsätts i degen. Det går även att strunta i kanelen helt och hållet, men då är det inte en kanelbulle längre.

Förutom i Sverige är kanelbullen även populär i Finland, Norge och Tyskland. Den har också blivit mycket populär i USA, inte minst i sydstaterna. Kanske var det de sista utvandrarna från Sverige som tog med sig den dit.

Amerikanska bullar

Den amerikanska kanelbullen skiljer sig en del från den svenska. Till att börja med är den för det mesta mycket större. För det andra är det nästan alltid någon form av glasyr på amerikanska kanelbullar. För det tredje är den amerikanska kanelbullen intimt förknippad med kedjan Cinnabon, som säljer kaffe, milkshakes, churros (spanska friterade degstavar) och just kanelbullar i många olika storlekar och varianter.

Den första Cinnabon öppnade i en förort till Seattle 1985, men idag ligger huvudkontoret i Atlanta-förorten Sandy Springs. Sedan starten har man expanderat kraftigt, tack vare ett franchise-system. 2009 fanns mer än 750 Cinnabon-kaféer i 30 länder över hela världen. Bland dessa länder finns Saudiarabien, Egypten och Pakistan. Den som befinner sig i Karachi kan alltså köpa sig en kanelbulle, även om den troligen kommer att skilja sig en del från de som säljs på det av Eldkvarn ombesjungna Café Broadway i Norrköping.