browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Nyttigare bakverk

Ett bakverk behöver faktiskt inte alltid vara onyttigt och fullt av socker. Det går att göra oerhört goda sötsaker med nyttiga ingredienser. Och det har blivit allt mer populärt att göra så.

2244343-smultron-och-glass

Nu bakar Leila Lindholm sötsaker utan socker, skriver Expressen. Leila, som tidigare varit känd för sina supersöta bakverk, släpper nämligen en kokbok fylld av mer nyttiga alternativ till de klassiska sötsakerna. Boken riktas till alla som vill äta mat och bakverk utan tillsatser och som är lagad på naturliga ingredienser. En del av recepten i boken är veganska eller vegetariska. Andra är helt fria från gluten, ägg eller laktos. När det kommer till bakverken i boken har hon skippat det vita sockret och använt naturlig sötning i form av honung, agavesirap och torkad frukt. I och med att hon bytt ut sockret blir sötsakerna i hennes bok sådana som man kan äta hur mycket som helst av eftersom de inte innehåller något onyttigt.

Nyttigt med bär och honung

Att baka sötsaker som innehåller naturliga ingredienser har blivit allt mer populärt. Byter man ut sockret mot exempelvis frukt blir sötsakerna istället supernyttiga och bra för en. Den som vill ha hälsofördelar med sina bakverk kan till exempel ha bär i bakverken. Varje ögonklinik i Stockholm skulle förmodligen hålla med om att det är en bra idé för ögonen att äta mer blåbär och gojibär. Om man istället vill proppa sina bakverk fulla med lingon eller tranbär lär detta vara bra för att förebygga olika problem som urinvägsinfektion och innehåller ett enormt antal bra antioxidanter, skriver Dagens Nyheter. Om man även har honung som sötningsmedel i bakverken får man massor av vitaminer och mineraler och honungen har dessutom en antiinflammatorisk effekt.

Hälsosamma chokladbakelser

Om man blir lite chokladsugen och inte vill frossa i mjölkchoklad som är fylld med socker och dåliga fetter, finns faktiskt bra recept på nyttiga chokladbars och brownies. I Aftonbladet finns ett spännande recept från en bok under namnet Clean Cooking och det är just på rawfood-brownies. Några av de nyttiga ingredienser som ingår i receptet är:

  • Valnötter
  • Dadlar
  • Kokosolja
  • Jordnötssmör
  • Avokado
  • Honung
  • Kakao