browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Sju sorters kakor

Sju sorters kakor är ett känt koncept i Sverige. Det är även titeln på den mest sålda boken i Sverige. Boken innehåller dock betydligt mer än bara recepten på sju kakor: exakt vilka recept som ingår varierar något från år till år.  När en ny upplaga kommer ut har några recept fått stryka på foten, och andra tillkommit. Detta är en anledning till att boken har blivit en sådan storsäljare.

Boken kom med sin första upplaga 1945, efter att ICA-kuriren hade utlyst en tävling där läsarna skickade in recept. 8000 bidrag kom in. När den 83:e upplagan av boken gavs ut 2005 hade boken sålt i 3 400 000 exemplar.

Konceptet ”sju sorters kakor”, som har varit vägledande för många kafferep ända sedan 1800-talets slut, handlar egentligen inte heller om sju kakor, utan om sju småkakor. Många anser att det dessutom krävs en mjuk kaka, och vetebröd av något slag. Det säger kanske sig självt att hela idén om sju sorters kakor stammar från en tid när hemmafruar och tjänstefolk var vanligt förekommande. Sju sorter ansågs vara lagom eftersom färre ansågs bero på att värdinnan var snål, och fler än sju var ett tecken på att hon var högfärdig.

Några tips

Som tur är – för den som vill bjuda på sju sorters kakor idag – går det dock att baka många av dem i förväg, eftersom de håller sig ganska länge om man förvarar dem i en bra burk. Det går även bra att frysa in småkakor.

Vilka sju kakor som ingår har varierat en hel del. Troligen hade varje hushåll sin egen blandning av kakor. När DN ger receptet på sju sorters kakor ingår finska pinnar, kanelkakor, mini-jitterbuggare, toscapinnar, schackrutor, brysselkex och kardemummalöv. Man utgår i detta recept från en kakdeg, som sedan smaksätts med olika kryddor och aromer, och baka ut på olika sätt. Troligen var det så man gjorde i början för att kunna erbjuda sju sorters kakor. Men sedan blev man mer och mer elaborativ.